Click Here For Free Blog Backgrounds!!!
Blogaholic Designs

петак, 4. јануар 2013.

Bernina Bernette E66


Shvatila sam prošle godine da je vrijeme da svoju Ružu zamijenim novom mašinom. Nakon mnogo razmišljanja, izbor je pao na mašinu švajcarskog proizvođača Bernina. Izabrala sam model Bernette E66.
Sada ću vam je ukratko predstaviti.

Ovako izgleda, bijela sa biserno sivom bojom.


Ima svoju plastičnu navlaku, koja ima džepove sprijeda i sa obje strane. Ja sam navikla na kofer mašine, ali ni ova navlaka nije loša, kad kofera već nema :) Ima nožnu papučicu, uputstvo na našem jeziku i kesicu sa osnovnim priborom.


 
Ima horizontalni hvatač konca. Sprovođenje donjeg konca je malo drugačije nego što sam dosad navikla, ali zato u podnožju mašine ima dio koji se izvlači u kojem se nalazi kratak podsjetnik kako sprovesti gornji i donji konac, kako namotati donji konac, te na koji način dobiti određeni bod.
Mašina ima lijep izbor bodova i više nego dovoljno za hobi šivenje. Ono što je čini posebnom je automatska izrada rupice za dugme, koja jako lijepo izgleda na odjevnim predmetima. U nekom od narednih postova ću objasniti i šta je to.
Na mašini se mogu podešavati dužina i širina boda, koja ide čak do 7mm, kao i pritisak papučice na materijal. Zupci transportera se mogu iskopčati.
Mašina ima centralni i lijevi položaj igle, snap-on sistem stavljanja papučica (a ujedno i velik izbor dodatnih papučica), polugu za šivenje unazad, poluautomatsku uvlačenje gornjeg konca u iglu, dvije visine podizanja stopice (za šivenje debljih materijala), svjetlo, mogućnost šivenja sa dvoiglovkom.
Takođe, skidanjem dijela se dobije rukavna platforma. Skinuti dio je ujedno i spremnik za pribor koji dolazi uz mašinu.

Na kraju, mogu reći da se tek upoznajem sa ovom mašinom, ali da mi se zasad jako sviđa. Šije i tanke i debele materijale, podešavanje na njoj je minimalno, užitak je sjesti za sto i šiti, bez gubljenja vremena na nepravilan štep ili zamršene konce. Sa pogledom na donji konac nema iznenađenja u toku šivenja da će donjeg konca nestati.
Da li još neko ima ovu mašinu? Podijelite utiske.


SREĆNO ŠIVENJE