Click Here For Free Blog Backgrounds!!!
Blogaholic Designs

среда, 25. јануар 2012.

Opet neseseri

Ovo su neseseri koje sam sašila. Svaki je poseban na svoj način, jer je svaki bio poklon dragoj osobi. Uz ovaj rozi je išla i praktična navlaka za svesku, koja se može skinuti i staviti na novu :)







среда, 11. јануар 2012.

Šivenje nesesera


A) ja sam počela sa pravougaonicima 21x16cm: dva komada od materijala koji će se vidjeti tj. vanjski, dva komada postave. U ovom slučaju postava je bila čvršći materijal, pa je nisam ojačavala flizelinom, dok sam za vanjski dio koristila flizelin (x2)
B) znači, grublju stranu flizelina stavim na naličje mateijala i
C) dobro prepeglam, sa parom.





1.A) sada napravim sendvič od postave, patent zatvarača (dužina cijelog zatvarača je 24cm, a metalnog dijela 21cm) i vanjskog materijala i to tako što stavim vanjski materijal licem gore, na njega ide patent zatvarač licem dole i onda postava licem dole.  Ja nažalost nemam stopicu za prišivanje patent zatvarača, tako da je ovo tako-kako je. Inace, šijete uz same zupce zatvarača. Ako niste sigurni, možete pričvrstiti sendvič špenadlama.
1.B) drugi ugao sendviča
1.C) na otprilike 2/3 šivenja, zaustavljam mašinu, igla je u materijalu, a dižem stopicu i otkopčavam patent zatvarač i nastavljam šivenje. Tako će biti ljepše i jednostavnije. Početke i krajeve šivanja učvrstim povratnim bodom.
1.D) poslije prepeglam i postavu i glavni materijal, da sve to lijepo legne. E, sad onaj ko ima stopicu za prišivanje patent zatvarača, može još jednom da proštepa uz samu ivicu materijala i patent zatvarača. To će dati ljepši i profesionalniji izgled. Ali, eto. Ja još uvijek nemam :)



2.A)  korake 1.a.b.c.d ponovim i za drugu stranu. Još jedan pogled na sendvič (i mene je to bunilo na početku)
2.B) sada možda najvažniji trenutak. Ostavite otvoren patent zatvarač!!! Otprilike ovako, može i manje.
2.C) sada sastavim lice i lice glavnog materijala  i lice i lice postave
2.D) proštepam gdje je označeno žutim tačkicama, učvršćujući početke i krajeve povratnim bodom



3.A) odsiječem viškove , na oko 0,5cm do štepa
3.B) evo jedan pogled odozgo, da bude malo jasnije
3.C) sad prevrnemo rad. Evo ga licem, a evo ga i
3.D) naličjem. Sa naličjem radim dalje. Sad poravnam središnji šav sa patent zatvaračem. Ako hoćete da neseser ima one trakice za lakše otvaranje i zatvaranje, sad je vrijeme da ih ubacite. Ja ih nisam ubacivala.



4.A) sa tako poravnatim sredinama, prošijemo po označenim plavim tačkama
4.B) otfikarim viškove
4.C) evo kako to sad izgleda
4.D) peglam



5.A) sad dodajem visinu neseseru, tako što napravim rukama trougao. Znači, to je trougao pod 90 stepeni u odnosu na patent zatvarač.
5.B) pošto je moj neseser mali, odmjerila sam 3,5cm od vrha trougla i označila
5.C) sad proštepam po toj liniji, koju pokazuje špenadla
5.D) odsiječem višak



6.A) isto uradim sa svakim ćoškom, pravim trougao visine 3,5cm, štepam i odstranim višak, i evo na kraju kako to izgleda
6.B) e, sad, ja ovaj put to nisam radila, a ljepše je da se ove grube ivice opšiju kosom trakom. Opšivanje kosom trakom se počinje kod koraka 4.C)
6.C) prevrnemo rad kroz otvoren patent zatvaraš i vidite ja imam malu gresšku :)
6.D) divimo se radu :)



Za veće nesesere odredite visinu, dužinu i širinu. Shodno tome, pravougaonici koje ćete sjeći će imati dimenzije axb, gdje je a=visina+dužina+1,5do2cm, a b=visina+širina+2do3cm. Dužina patenta je a.